Πρόσκληση Συμμετοχής

Γ’ Επιστημονικό Συμπόσιο Πισσουρίου 22 – 23 Οκτωβρίου 2021:

«Διακόσια Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και η συμβολή της Κύπρου στην Εθνική Παλιγγενεσία» 

Ο εορτασμός των Διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 ευρίσκεται ήδη στο επίκεντρο των συζητήσεων και του δημοσίου διαλόγου σε Ελλάδα και Κύπρο αντίστοιχα. Πρόκειται για ένα γεγονός μεγίστης σημασίας όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά για όλα τα έθνη, αφού το ελληνικό έθνος ήταν το πρώτο έθνος στην ιστορία της ανθρωπότητας που σήκωσε το ανάστημα του σε μία αυτοκρατορία και την πολέμησε χωρίς οργανωμένο στρατό και πέτυχε την εθνική ανεξαρτησία του. Η Επανάσταση του 1821 έδωσε στο μακραίωνο Ελληνικό έθνος ένα κράτος και το εισήγαγε στην οικογένεια των εθνικών κρατών. Η έκβαση της Επανάστασης, όπως και κάθε αιματηρής επανάστασης δεν φτάνει πάντα πλήρως στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Πολιτικά ο Αγώνας δεν μπόρεσε να πετύχει τους δημοκρατικούς στόχους, αλλά η εθνική ανεξαρτησία ήταν γεγονός.

Πώς κατορθώθηκε αυτό το γεγονός της Ανεξαρτησίας; Ποιες ήταν οι πολιτισμικές δυνάμεις του ελληνικού έθνους που οδήγησαν στην δημιουργία ανεξάρτητου έθνους κράτους; Ποια ήταν η συμβολή της Κύπρου στον Εθνικό ξεσηκωμό;

Το επίτευγμα του 1821 έρχεται να προστεθεί στην ένδοξη ιστορία του Ελληνισμού, που στην πορεία των αιώνων δημιουργούσε πολιτισμό και επιδείκνυε μία αδιάλειπτη πολιτική ωριμότητα σε σύγκριση με όλα τα άλλα έθνη.

Το Σύνταγμα του Ρήγα αλλά και τα Επαναστατικά Συντάγματα, ο θρύλος του κρυφού σχολείο με την διδασκαλία του ελληνικού αλφάβητου, της γλώσσας, των ελληνικών κειμένων, ποιημάτων, φυλλάδων συνέβαλαν στην εξάπλωσης της Ελληνικής ταυτότητας. Από εκεί αντλούσαν οι Έλληνες την δύναμή τους και από την συνείδηση του έθους τους. Από τον Εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό, τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό στην μεγαλόνησο Κύπρο, την δράση της Ελληνίδας ηρωίδας Μπουμπουλίνας και των άλλων παλικαριών στέλνουν το μήνυμα πώς συνδέονταν οι επαναστατημένοι Έλληνες με την μακραίωνη ιστορία τους. Η λέξη δημοκρατία δεν τους τρόμαζε, τους ενέπνεε, ενώ εκείνη την εποχή ήταν η πιο απεχθής λέξη στα ανακτοβούλια της Ευρώπης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο στόχος μας είναι η ανάδειξη του αγώνα των Ελλήνων κατά της σκλαβιάς η οποία δυστυχώς εδώ και 47 χρόνια συνεχίζει να υπάρχει στην Κύπρο από την Τουρκία. Είναι η ανοιχτή, διεπιστημονική και πολύπλευρη συζήτηση προβληματισμών που προκύπτουν από τις θεματικές ενότητες καθώς και το άνοιγμα στο κοινό, το οποίο προσκαλείτε να συζητήσει και να έρθει σε επαφή με ενδιαφέρουσες ερευνητικές δράσεις ακαδημαϊκών, μελετητών, ερευνητών, υποψήφιων διδακτόρων κλπ.

Για αυτό και ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων Πισσουρίου σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Κοινοτικό Συμβούλιο Πισσουρίου, διοργανώνει στις 22 – 23 Οκτωβρίου 2021 στην κοινότητα Πισσουρίου (Κύπρος) το Γ’ Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα «Διακόσια Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και η συμβολή της Κύπρου στην Εθνική Παλιγγενεσία».

Έχοντας, λοιπόν, υπ’ όψιν τα παραπάνω, σας αποστέλλουμε πρόσκληση συμμετοχής, αιτούμενοι την επιστημονική σας συνεισφορά στο ανωτέρω Συμπόσιο. Η εισήγηση θα πρέπει να είναι 20΄ και θα ακολουθήσει συζήτηση. Παράκληση, όπως το κείμενο κατατεθεί για την έκδοση συλλογικού Τόμου, των πρακτικών του Συνεδρίου.


Το Γ΄ Επιστημονικό Συμπόσιο Πισσουρίου τελειται υπό την αιγίδα της Επιτροπής του Υπουργειου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας για τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Παλιγγενεσία και την Επανάσταση του 1821.

Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στην Ελληνική γλώσσα.

ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΕΣ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ  
Το συμπόσιο εστιάζει στις παρακάτω θεματικές ενότητες χωρίς να αποκλείονται και όσες άλλες απορρέουν από τον γενικότερο τίτλο του:

1. Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες
2. Ιστορία,
3. Κλασικές σπουδές
4. Πολιτικές επιστήμες
5. Επιστήμες Επικοινωνίας και ΜΜΕ 

Υποστηρίζουν

Χορηγός Επικοινωνίας

Υπό την αιγίδα

Σημαντικές ημερομηνίες

Έναρξη υποβολής περιλήψεων: 10 Μαρτίου 2021
Λήξη υποβολής περιλήψεων: 10 Ιουλίου 2021
Ενημέρωση αποδοχής περιλήψεων και συμμετοχής στο συνέδριο: 25 Ιουλίου 2021
Λήξη υποβολής κειμένου: 4 Οκτωβρίου 2021
Λήξη υποβολής παρουσίασης (.ppt): 14 Οκτωβρίου 2021
Λήξη υποβολής τελικού κειμένου για δημοσίευση: 28 Φεβρουαρίου 2022